
Επιπολασμός χρονίου πόνου σε νεαρές ηλικίες
Στο περιοδικό Pain γίνεται μία έρευνα meta-analysis σe μία προσπάθεια να προσδιοριστεί ο επιπολασμός του χρόνιου πόνου στις νεαρές ηλικίες (young adulthood 15-34 ετών). Ερευνώνται δεδομένα από το 2008-2020, χωρίς όμως να υπάρχουν σαφείς παράμετροι (γεωγραφικοί προσδιορισμοί, φύλο, συνήθειες, κλπ). Έτσι λοιπόν – αν και η έρευνα αρκετά γενική- εξάγει το ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΟ αποτέλεσμα, 1 στους 9 νέους ανθρώπους να υποφέρει από χρόνιο πόνο!! Σαφέστατα αυτό κρούει τον κώδωνα σε όλους τους απανταχού κλινικούς να αρχίσουν να εφαρμόζουν όσο το δυνατό καλύτερες τακτικές γρήγορης διάγνωσης και evidence-based παρεμβάσεων, ώστε οι νέοι άνθρωποι να μη μεταμορφώνονται σε χρόνιους ασθενείς.
Suprapatellar vs Infrapatellar ίλωση κνημιαίων καταγμάτων διάφυσης
Σε ένα meta-analysis review που δημοσιεύεται στο περιοδικό Journal of Orthopaedic Trauma από τους Aresh Sepehri et al, συλλέγονται δεδομένα για να αποδειχτεί ποια μέθοδος ίλωσης είναι καλύτερη σε κατάγματα διάφυσης κνήμης. Το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης έρευνας είναι πως η άνωθεν της επιγονατίδας επιλογή, έχει ανώτερα οφέλη στο PROM του γόνατος αλλά και στο χρόνο της διεγχειρητικής ακτινοσκόπησης.
Τεχνική Kinematic alignment σε ολική αρθροπλαστική γόνατος
Η τεχνική Kinematic alignment πρωτοπεριγράφηκε από τον Stephen Howell το 2007 και αναφέρεται σε επιλεκτικές οστεοτομίες (με το ελάχιστα δυνατόν αφαιρούμενο οστό), ώστε να επανέλθει η -προ της αρθρίτιδας- ευθυγράμμιση του άξονα φόρτισης.
Ενώ εκ πρώτης άποψης φαίνεται λογικό και πολύ ωραίο, ωστόσο είναι μία τεχνική που θέλει πολύ καλή επιλογή ασθενούς, καθώς σε λάθος περιπτώσεις μπορεί να αποβεί μοιραία για τα outcome της επέμβασης. Ανά τα χρόνια στους κύκλους της χειρουργικής ορθοπεδικής, έγειρε πολλές αντιδράσεις και δεύτερες σκέψεις. Κάποιες από τις λογικές ενστάσεις είναι η διαχείριση των φαινότυπων της αρθρίτιδας που πρέπει να αντιμετωπιστούν, αλλά και οι αλλαγές στα μαλακά μόρια που δεν αντιμετωπίζονται μόνο ενδοαρθρικά.
Στο review αυτό λοιπόν του περιοδικού EFORT open reviews από τους Charles Rivière et al, γίνεται μία προσπάθεια να μπουν όλα σε μία σειρά και να φανεί πότε η τεχνική είναι καλή λύση ή και όχι…
Osteoathritis review 2021
Στο άρθρο αυτό γίνεται ένας συνολικός απολογισμός όλων των βιοχημικών ερευνών της οστεοαρθρίτιδας σχετικά με τους πρωτεϊνικούς παράγοντες που διατηρούν την ομοιόσταση στον χόνδρο. Μελετώντας το συγκεκριμένο βιοχημικό μονοπάτι πρωτεϊνών όπως TGF-β και WNT, αλλά και τον ρόλο των TRP2, LDHA, OSCAR κα, είναι δυνατό να αναπτυχθούν νέες θεραπείες που θα σταματούν τη γήρανση και βλάβη των χόνδρων. Επίσης μελετάται η ανάπτυξη των γνώσεων σχετικά με την εφαρμογή των βλαστοκυττάρων για αναγέννηση του χόνδρου ή της βλάβης των μηνίσκων.
Tibial Tuberosity-Trochlear groove distance
Στο περιοδικό Journal of Bone and Joint Surgery δημοσιεύεται μία πολύ ενδιαφέρουσ
α έρευνα από τους Jiebo Chen et al, σχετικά με την διαγνωστική ακρίβεια της μέτρησης της απόστασης του κνημιαίου κυρτώματος από την μηριαία τροχιλία, σε περιστατικά εξαρθρήματος επιγονατίδας.
Ανά τα χρόνια έχουν αναπτυχθεί διάφορες μέθοδοι μετρήσεων τόσο σε ακτινογραφίες όσο και σε mri και ct (υπάρχει άρθρο με διάφορες τέτοιες μετρήσεις παρακάτω). Στη συγκεκριμένη έρευνα μελετήθηκαν 541 γόνατα με επεισοδιακό εξάρθρημα επιγονατίδας, ενώ 240 γόνατα ήταν το control με άλλες παθήσεις γόνατος. Από τις διάφορες μέθοδους μετρήσεων υπερίσχυσε (στατιστικά σημαντικά ανώτερη) η απόσταση κνημιαίου κυρτώματος- τροχιλίας . Μάλιστα όταν συνυπήρχε μετατόπιση της τροχιλίας έσω, συστροφή γόνατος και δυσπλασία των μηριαίων κονδύλων ήταν πολύ πιο πιθανό να γίνει εξάρθρημα.