
Βελονισμός και Νευροαπεικόνιση
Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο διαβάζουμε στο Pain Review and Management. Οι Paihong et al. συμπεριλαμβάνουν στο review τους 28 άρθρα τα οποία αφορούν σε έρευνες σ
ε ασθενείς με ημικρανία, όπου μελετάται η επίδραση του βελονισμού μέσω νευροαπεικόνισης (MRI, fMRI, H
-MRS, PET, PET-CT).
Η συνολική εικόνα που προκύπτει μέχρι στιγμής, εικάζει διάφορα μοντέλα επίδρασης στο ΚΝΣ και θέτει ως στόχο να οργανωθεί περεταίρω η νευροαπεικόνιση στις μελλοντικές έρευνες, ώστε οι κλινικοί να μπορούν να ξέρουν πως επιδρούν ακριβώς.
Ακτινολογική εκτίμηση στην πλατυποδία
Μία πολύ αξιόπιστη μέθοδος (sens 0,98-spec 0,96) για τη διάγνωση της ελαστικής πλατυποδίας, αναφέρεται στο επόμενο άρθρο του Foot and Ankle International. H ακτινογραφική παράμετρος που προτείνουν οι συγγραφείς (μέτρησης απόστασης έσω ορίου πελματιαίας απονεύρωσης, από το κέντρο της κεφαλής του αστραγάλου υπό συγκεκριμένη γωνία λήψης) μελετάται σε blinded μέθοδο σε 189 ασθενείς με ή χωρίς πλατυποδία.
Συνδεσμοπλαστική προσθίου χιαστού και μελλοντικός τραυματισμός οπισθίων μηριαίων
Στο περιοδικό Sports Medicine διαβάζουμε άρθρο των Messer et al σχετικά με το ιστορικό συνδεσμοπλαστικής προσθίου χιαστού και την πρόβλεψη τραυματισμού των ισχιοκνημιαίων. Η παρελθούσα επέμβαση φαίνεται να επηρεάζει την δύναμη των οπισθίων μηριαίων σε σχέση με το υγιές (παράμετρος η άσκηση Nordic), ενώ συνδυασμός ιστορικού συνδεσμοπλαστικής και θλάσης οπισθίων, αυξάνει τις πιθανότητες νέου τραυματισμού.
[Νομίζω όμως είναι η στιγμή κάποια στιγμή να αναρωτηθούμε κατά πόσο τελικά το Nordicείναι τόσο αξιόπιστη παράμετρος πρόβλεψης τραυματισμών; Γιατί μία άσκηση που δεν είναι καν σε λειτουργικά πρότυπα (δυναμώνουμε ενώ στηριζόμαστε στα γόνατα) γίνεται σημείο αναφοράς για μία βασική ομάδα μυών διάρθριων με εξαιρετικά απαιτητικές εμβιομηχανικές παραμέτρους.]
H-MRS και τραυματισμοί στους οπίσθιους μηριαίους
Από το Sports Medicine και τους Ε. Lievens et al διαβάζουμε για την προσπάθεια συσχέτισης τύπων μυϊκών ινών και πρόβλεψης τραυματισμών. Οι γράφοντες χωρίζουν τις μυϊκές ίνες, δομικά, σε fast, slowκαι intermediateίνες. Χρησιμοποιώντας φασματογραφία πρωτονίων, προσπαθούν με έμμεσο τρόπο να ταυτοποιήσουν τον τύπο των μυϊκών ινών μέσω του ενζύμου καρνοσίνη (διπεπτίδιο από την ένωση αλανίνης και ιστιδίνης, που περιέχεται στους μύες και στον εγκέφαλο).
Συμπερασματικά κατέληξαν πως υπάρχει 5πλή πιθανότητα τραυματισμού σε μύες πιο πλούσιους σε fast ίνες, ενώ η μοριακή αυτή απεικόνιση δίνει πολλές υποσχέσεις στο μέλλον της αθλητιατρικής.
Telos stress device
Ένα σημαντικό εργαλείο στην ακτινολογία το Telos stress device, δίνει λύσεις σε απεικονίσεις υπό φόρτιση, όπως σε περιπτώσεις που υποψιαζόμαστε ή θέλουμε να μελετήσουμε αστάθειες σε ποδοκνημική ή γόνατο. Ανάλογα με την τοποθέτηση μπορεί να μελετηθεί anteroposterior ή mediolateral ενδοαρθρική κίνηση και να δώσει πολύτιμα στοιχεία στους κλινικούς.