
Επεμβάσεις σε μη καταφυτικές τενοντοπάθειες αχιλλείου
Στο περιοδικό Foot and ankle specialist διαβάσαμε ένα ενδιαφέρον άρθρο για τις παρεμβάσεις στην χρόνια μη καταφυτική τενοντοπάθεια Αχιλλείου. Αν και κατ’ επιλογήν τα περιστατικά αυτά αντιμετωπίζονται συντηρητικά, ωστόσο κάποιες φορές η μη ανακούφιση των συμπτωμάτων οδηγεί σε απόφαση χειρουργικής παρέμβασης.
Έγινε βιβλιογραφική ανασκόπηση (level 3 evidence) στις εξής παρεμβάσεις:
1) Καθαρισμός του αχιλλείου ανοιχτά (open debridement)
2) Ελάχιστα παρεμβατικός καθαρισμός
3) Λοιπές παρεμβάσεις (τενοντομετάθεση μακρού καμπτήρα μεγάλου δακτύλου, περιτενόλυση, παρεμβάσεις σε γαστροκνήμιο και μακρό πελματικό
Συμπερασματικά-αν και μόνο αν χρειαστεί χειρουργική παρέμβαση- προτιμούνται οι δύο πρώτες επιλογές με παρόμοια κλινικά αποτελέσματα- ενώ κακή λύση οι υπόλοιπες παρεμβάσεις.
Περισσότερα εδώ
Εμβολιασμός κατά του covid-19 σε κάτω των 12 ετών
Η επόμενη έρευνα (review) έρχεται από το περιοδικό Archives of Disease in Childhood και αναλύει τα δεδομένα που πρέπει να συνυπολογιστούν στην κλινική σκέψη πριν από τον εμβολιασμό στην ηλιακή ομάδα κάτω των 12 ετών (συνήθως αναφέρεται ως 5-11 ετών). Το άρθρο δεν έχει σκοπό να αποφανθεί υπέρ ή κατά, αλλά να βάλει στη φαρέτρα της κλινικής απόφασης όλα τα γνωστά ήδη δεδομένα.
Περισσότερα εδώ
Μοριακή απεικόνιση σε οστεοαρθρίτιδα
Μία εκπληκτική έρευνα διαβάζουμε στο Osteoarthritis and Cartilage από τους Amparo Ruiz et al. Για πρώτη φορά απεικονίζεται in vivo μετατραυματική φλεγμονή σχετική με το υαλουρονικό οξύ των χονδροκυττάρων (hyaluronan-mediated inflammatory responce).
Με την τεχνολογία της μοριακής απεικόνισης, η ιατρική αποκτά, ίσως, ένα σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπιση μετατραυματικών αρθριτιδών.
Περισσότερα εδώ
Παρασπονδυλικοί μύες και παθήσεις σπονδυλικής στήλης
Η παθολογία των παρασπονδυλικών μυών σχετικά με τις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης είναι το αντικείμενο της επόμενης έρευνας στο JOR Spine. Αναλύονται έρευνες και σε ανθρώπους και σε ζώα. Στον άνθρωπο γνωρίζουμε πως οι άμεσες επιπτώσεις στους μύες είναι η λιπώδης διήθηση και ατροφίες, ενώ δεν έχει ξεκαθαριστεί ποιους τύπους μυϊκής ίνας επηρεάζει.
Σε έρευνες που έχουν γίνει σε πειραματόζωα, έχει γίνει μεγαλύτερη πρόοδος εντοπισμού τραυματικών πρωτεϊνικών παραγόντων.
Αξιοσημείωτο είναι πως όσο σίγουρο είναι η παθολογία της σ.σ. να οδηγήσει σε ατροφία παρασπονδυλικών μυών, αποδεικνύεται να ισχύει και το αντίστροφο!!
Περισσότερα εδώ
Αποτελεσματικότητα ενέσιμων σε οστεοαρθρίτιδα
Μία από τις καθημερινές περιπτώσεις που ερχόμαστε αντιμέτωποι όλοι οι κλινικοί είναι η απορία των ασθενών για το ποια ενέσιμη μέθοδο να ακολουθήσουν, αλλά και πόσο αποτελεσματικές είναι.
Σε αυτή τη μεταανάλυση του Archives of Orthopaedic and Trauma Surgery συγκρίνονται οι τρεις γνωστότερες μέθοδοι, η έγχυση υαλουρονικού οξέος, το PRP και τα στεροειδή. Το συμπέρασμα που βγαίνει στη συγκεκριμένη έρευνα είναι πως το πιο αποτελεσματικό σε follow up 3,6 και 12 μηνών είναι το PRP, ενώ placebo και οι δύο άλλες μέθοδοι έδειξαν παρόμοια αποτελέσματα.
Περισσότερα εδώ